5 načina za povećanje novčanog toka vašeg poslovanja

25. ožujka 2023. u Savjeti

5 načina za povećanje novčanog toka vašeg poslovanja

5 načina za povećanje novčanog toka vašeg poslovanja

Osiguravanje zdravog novčanog toka vašem poslovanju trebao bi biti jedan od vaših glavnih prioriteta kao vlasnika poduzeća. Svaka tvrtka ovisi o novčanom tijeku, a bez njega poslovanje može potpuno stati. Količina novca koja ulazi i izlazi iz vaše tvrtke poznata je kao novčani tok. Pozitivan novčani tok ukazuje na to da donosite više novca nego što trošite, dok negativan novčani tok ukazuje na obrnuto.

Potreban vam je pozitivan novčani tok kako biste održali nesmetano poslovanje vaše tvrtke. U ovom ćemo članku pogledati pet strategija za povećanje toka prihoda vaše tvrtke i dati vam praktične savjete o tome kako ih provesti u praksi.

Poboljšajte svoj proces fakturiranja

Najčešći uzrok problema s protokom novca za tvrtke su kašnjenja ili kašnjenja plaćanja kupaca. Morate pojednostaviti postupak naplate ako želite spriječiti ovaj problem. Pobrinite se da šaljete točne, temeljite i pravovremene račune. Razmislite o korištenju softvera za fakturiranje temeljenog na oblaku koji vam omogućuje praćenje plaćanja i podsjećanje klijenata koji vam još nisu platili.

Ponuda nagrada za pravovremena plaćanja, poput malog popusta ili besplatne dostave, još je jedna taktika. To promiče brzo plaćanje od klijenata i održava vaš novčani tok zdravim.

Upravljajte svojim troškovima

Morate kontrolirati svoju potrošnju ako želite povećati svoj novčani tok. Redovito provjeravajte svoju potrošnju i eliminirajte sve nepotrebne izdatke. To može značiti ponovno pregovaranje ugovora s dobavljačima, korištenje energetski učinkovitih uređaja za smanjenje troškova energije ili otkrivanje pristupačnijih metoda za reklamiranje vaše tvrtke.

Ako želite smanjiti svoje mjesečne obveze i osloboditi novčani tok, razmislite i o konsolidaciji duga. Možete osigurati da vaša tvrtka ima dovoljno novca za plaćanje svojih operativnih troškova pomnim praćenjem svoje potrošnje.

Ponudite popuste za skupne narudžbe

Pružanje popusta za velike narudžbe odlična je metoda za povećanje novčanog toka vaše tvrtke. Možete povećati svoje prihode od prodaje tako što ćete potaknuti kupce na veće narudžbe dajući im popuste. Za tvrtke koje nude proizvode s visokom profitnom maržom, ovo može biti posebno učinkovito.

Međutim, budite oprezni i ne dajte popust koji je prevelik jer bi to moglo smanjiti vašu profitnu maržu. Odredite odgovarajuću razinu popusta koja će vam i dalje omogućiti ostvarivanje dobiti, a istovremeno poboljšati vaš novčani tok pažljivim izračunom troškova.

Provedite prognozu novčanog toka

Morate imati temeljito razumijevanje svoje predviđene buduće zarade i potrošnje kako biste uspješno upravljali svojim novčanim tokom. Prognoza financijskog toka može biti korisna u ovoj situaciji. Financijski alat koji pomaže u predviđanju nadolazećih novčanih priljeva i odljeva je predviđanje novčanog toka. To se može provoditi svaki mjesec ili svaka tri mjeseca.

Predviđanjem svog novčanog toka možete uočiti moguće probleme prije nego što se pojave i poduzeti preventivne radnje kako biste ih riješili. Prognoza se također može koristiti za informiranje o strateškim odlukama tvrtke poput kupnje novih strojeva ili zapošljavanja dodatnog osoblja.

Dogovarajte bolje uvjete plaćanja

Razmislite o pregovaranju o boljim uvjetima plaćanja ako imate problema s protokom novca kao rezultat kašnjenja plaćanja klijenata. Na primjer, možete zahtijevati predujam unaprijed ili da potrošači plate u kraćem vremenskom roku, kao što je 15 dana umjesto 30.

Bolji uvjeti plaćanja mogu se dogovoriti i sa vašim dobavljačima. To možete učiniti povećanjem uvjeta plaćanja s 30 na 60 dana ili traženjem popusta za brzo plaćanje.

Možete povećati svoj novčani tok i izbjeći buduće probleme s novčanim tokom pregovaranjem o boljim uvjetima plaćanja.

Da bi vaša tvrtka uspjela, morate povećati svoj novčani tok. Možete povećati svoj novčani tok i pobrinuti se da vaša tvrtka ima resurse koji su joj potrebni za učinkovito poslovanje primjenom strategija opisanih u ovom članku u praksi.

Imajte na umu da je održavanje pozitivnog novčanog toka kontinuirani proces koji zahtijeva redovite preglede vaših izdataka, postupaka fakturiranja i uvjeta plaćanja. Možete spriječiti probleme s protokom novca i povećati uspjeh svoje tvrtke ako budete proaktivni i usvojite strategije upravljanja protokom novca za male tvrtke.

Izvori:Korištenjem www.datasmart.hr web stranice, pristajete na naša pravila privatnosti.
Slažem se
E-računi