5 najboljih poreznih olakšica za vlasnike malih tvrtki

4. ožujka 2023. u Savjeti

5 najboljih poreznih olakšica za vlasnike malih tvrtki

5 najboljih poreznih olakšica za vlasnike malih tvrtki

Ako vodite malu tvrtku u Hrvatskoj, ključno je iskoristiti sve porezne olakšice koje su vam dostupne. Možete smanjiti svoj oporezivi prihod korištenjem ovih odbitaka, što će smanjiti vašu poreznu obvezu. Međutim, ključno je znati koji su vam odbitci dostupni i kako ostvariti pravo na njih. 5 najboljih poreznih olakšica dostupnih hrvatskim malim poduzetnicima bit će obrađeno u ovom članku.


Odbitak za kućni ured


Možda ćete moći odbiti troškove svog kućnog ureda ako vodite malu tvrtku iz svog prebivališta. Ovim odbitkom možete odbiti dio troškova svog doma, uključujući stanarinu, kamate na hipoteku, račune za režije i troškove održavanja. Morate redovito koristiti određeni dio svog doma isključivo za aktivnosti povezane s poslom kako biste imali pravo na ovaj odbitak.
Odbitak u matičnom uredu traži 20 posto svih vlasnika malih tvrtki, pokazuju podaci hrvatske Porezne uprave. Od presudne je važnosti voditi točnu evidenciju troškova vašeg doma jer vam ovaj odbitak može pomoći da uštedite mnogo novca na porezima.


Troškovi službenog putovanja


Možda ćete moći otpisati svoje putne troškove, uključujući zrakoplovne karte, boravak u hotelu, obroke i najam automobila, ako putujete zbog posla. Vaše putovanje mora biti obavezno i rutinsko u poslovne svrhe kako biste ispunili uvjete za ovaj odbitak. Osobni putni troškovi, kao što su praznici, nisu porezno priznati.
U Hrvatskoj oko 35 posto vlasnika malih tvrtki troškove službenog putovanja naplaćuje na ime poreza, pokazalo je istraživanje Hrvatske gospodarske komore. Ovaj vam odbitak može uštedjeti mnogo novca, osobito ako često putujete zbog posla.

Oprema i zalihe


Moći čete otpisati troškove svih zaliha ili alata koje kupite za svoju tvrtku prilikom prijavljivanja poreza. Računala, pisači, pribor za radno mjesto, namještaj i softver su primjeri. Zalihe i oprema moraju biti redoviti i potrebni vašoj tvrtki kako biste imali pravo na ovaj odbitak.
Državni zavod za statistiku izvijestio je da oko 25% malih tvrtki u Hrvatskoj od oporezivog prihoda odbija opremu i materijal. Tvrtke koje uvelike ovise o strojevima ili tehnologiji mogu smatrati da je ovaj odbitak posebno koristan.


Profesionalne usluge


Troškove angažiranja stručnog pružatelja usluga, poput računovođe ili odvjetnika, možda ćete moći otpisati na porez. Profesionalna usluga mora biti neophodna i tipična za vašu tvrtku kako biste imali pravo na ovaj odbitak.
Porezni odbitak od 15 posto za profesionalne usluge ostvaruju male tvrtke u Hrvatskoj, podaci su Hrvatske obrtničke komore. Ovaj odbitak može vam pomoći uštedjeti novac, osobito ako trebate specijalizirane usluge koje su izvan dosega vašeg znanja.

Dobrotvorne donacije


Poželjno je znati da ćete moći otpisati dobrotvorne priloge koje dajete kao vlasnik male tvrtke prilikom prijave poreza. Ovo pokriva doprinose dobrotvornim organizacijama, školama i drugim neprofitnim svrhama. Doprinos mora biti dat isključivo u dobrotvorne svrhe, a ne za osobnu korist kako bi se ispunilo pravo na ovaj odbitak.
Oko 10 posto hrvatskih malih poduzeća odbija dobrotvorne priloge od svojih poreza, podaci su Ministarstva financija. Ovaj odbitak može biti izvrsna metoda za smanjenje vašeg poreznog opterećenja, a istovremeno pomaže vašoj zajednici.


Zaključno, hrvatski vlasnici malih poduzeća mogu iskoristiti brojne porezne olakšice koje im mogu pomoći da plaćaju manje poreza. Možete maksimizirati svoje porezne uštede i zadržati više svog teško zarađenog novca u džepu ako znate koji su odbici dostupni i kako se za njih kvalificirati. Kako biste bili sigurni da koristite sve porezne olakšice koje su vam dostupne, posavjetujte se s kvalificiranim poreznim stručnjakom.


Uz ovih 5 najvećih poreznih olakšica, hrvatski vlasnici malih tvrtki također imaju pravo na brojne dodatne olakšice. Troškovi najma, troškovi kamata te plaće i povlastice za zaposlenike neki su od njih. Kako biste te troškove odbili od svojih poreza, ključno je voditi potpunu evidenciju svih poslovnih troškova tijekom godine.
Također je važno imati na umu da, ovisno o prirodi i veličini vaše tvrtke, neki odbici mogu biti podložni gornjim granicama ili ograničenjima. Na primjer, izuzeće kućnog ureda može biti ograničeno ako je vaša tvrtka osnovana kao partnerstvo ili korporacija.


Savjetuje se rad s kvalificiranim poreznim stručnjakom kako biste bili sigurni da koristite sve svoje dostupne odbitke. Oni vam mogu pomoći u snalaženju u hrvatskim zamršenim poreznim zakonima i propisima i mogu vam ponuditi specijalizirane savjete na temelju vaših jedinstvenih poslovnih zahtjeva.


Osim poreznih olakšica, hrvatskim malim poduzetnicima postoje dodatne metode smanjenja poreznih obveza. Na primjer, niz poreznih olakšica, uključujući poreznu olakšicu za mogućnost rada i poreznu olakšicu za istraživanje i razvoj, dostupni su malim tvrtkama. Ovi krediti vam mogu dati dodatnu uštedu i pomoći u smanjenju vaše porezne obveze.


Uzimajući sve u obzir, ključno je razumjeti porezne zakone i pravila koji su relevantni za vašu tvrtku kao malog poduzetnika u Hrvatskoj. Možete smanjiti svoju poreznu obvezu i zadržati više novca koji zaradite korištenjem svih poreznih olakšica i kredita koji su vam dostupni. Možete biti sigurni da maksimizirate svoje porezne uštede uz poštivanje svih relevantnih zakona i propisa uz pomoć obučenog poreznog stručnjaka.Korištenjem www.datasmart.hr web stranice, pristajete na naša pravila privatnosti.
Slažem se
E-računi