Uloga računovodstva u poslovnom rastu

10. ožujka 2023. u Usluge, Savjeti

Uloga računovodstva u poslovnom rastu

Uloga računovodstva u poslovnom rastu

Svaka vrsta poduzeća, od malih novoosnovanih poduzeća do velikih korporacija, treba računovodstvo. Računovodstvo daje tvrtkama metodičan način praćenja, ispitivanja i izvješćivanja o financijskim transakcijama te pomaže u procesu donošenja odluka o operacijama, ulaganjima i planovima širenja. S fokusom na situaciju u Hrvatskoj, ispitati ćemo ključnu ulogu koju računovodstvo ima u rastu poslovanja i kako može pomoći poduzećima da ostvare svoje ciljeve.

Osnove računovodstva

Ključno je razumjeti osnove računovodstva prije nego što se zaroni u to kako računovodstvo doprinosi rastu tvrtke. Računovodstvo je proces praćenja i procjene financijskih transakcija poput kupnje, prodaje i izdataka, kao i izrade financijskih izvješća koja prikazuju financijsku situaciju tvrtke. Poduzeća koriste bilancu, izvještaj o prihodima i izvještaj o novčanom tijeku kako bi procijenile svoju financijsku situaciju, odlučile o svom smjeru djelovanja i napravile dugoročne planove.

Uloga računovodstva u poslovnom rastu

Pružanje financijskih informacija

Računovodstvo igra ključnu ulogu u pomaganju poduzećima da rastu isporučujući točne i pravovremene financijske podatke. Računovodstvo omogućuje poduzećima da vode račune o svojim troškovima, prate svoj novčani tok i procjenjuju svoj financijski uspjeh. Donošenje odluka o strategijama rasta, poput proširenja poslovanja, ulaganja u novu tehnologiju ili pridruživanja novim tržištima, zahtijeva korištenje ključnih informacija.

Upravljanje novčanim tokom

Računovodstvo je ključno za upravljanje novčanim tokom, što je ključna komponenta rasta tvrtke. Poduzeća mogu poboljšati svoje razumijevanje likvidnosti i financijskog zdravlja te donositi dobro informirane odluke o ulaganjima, proširenjima i akvizicijama praćenjem i analizom svog novčanog toka. Računovodstvo pomaže organizacijama u kontroli njihovih obveza i potraživanja, osiguravajući da imaju dovoljno novca pri ruci za plaćanje rashoda i ulaganja.

Identificiranje profitabilnosti

Računovodstvo omogućuje tvrtkama određivanje njihove profitabilnosti i donošenje opravdanih odluka u pogledu cijena, kontrole troškova i povećanja prihoda. Poduzeća mogu pronaći područja u kojima mogu smanjiti troškove, povećati prodaju i povećati profitabilnost ispitivanjem financijskih izvješća i metrike učinka. Ključne pokazatelje uspješnosti, kao što su bruto profitna marža, neto profitna marža i povrat ulaganja (ROI), koji nude važne uvide u financijsko zdravlje i razvojni potencijal tvrtke, također izračunavaju tvrtke uz pomoć računovodstva.

Osiguravanje sukladnosti

Pridržavanje financijskih propisa ključno je za razvoj i uspjeh svake tvrtke. Računovodstvo je bitno kako bi se osiguralo da se tvrtke pridržavaju regulatornih okvira kao što su porezni zakoni i standardi financijskog izvješćivanja. Tvrtke mogu izbjeći novčane kazne i osigurati da su u skladu sa svim primjenjivim zakonima vođenjem pravovremenih, točnih financijskih evidencija.

Pružanje strateških uvida

Računovodstvo nudi strateške percepcije financijske uspješnosti poduzeća, pomažući tvrtkama u donošenju branjivih izbora u vezi s planovima proširenja i ulaganja. Poduzeća mogu uočiti šanse za rast, procijeniti rizik i donijeti mudre odluke o ulaganjima, akvizicijama i proširenjima analizirajući financijske podatke i metriku učinka. Računovodstvo pomaže u planiranju poduzeća otkrivajući potencijalna područja rasta i pomažući u predviđanju budućeg učinka.

Statistika i izvori

Posljednji statistički podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u 2020. godini u Hrvatskoj poslovala 167.032 trgovačka subjekta. Od toga su 95,8 posto bila mikro poduzeća, 3,7 posto mala poduzeća, a samo 0,5 posto srednja i velika poduzeća. Mikro poduzeća zapošljavala su 32,5% svih radnika u poslovnom sektoru, mala poduzeća zapošljavala su 28,3%, a srednja i velika poduzeća zapošljavala su 39,2%.

90 posto hrvatskih malih i srednjih poduzetnika smatra da su računovodstvene usluge neophodne za njihovo poslovanje, a 63 posto koristi vanjske računovodstvene usluge, pokazalo je istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca. Nadalje, istraživanje Deloittea pokazalo je da će hrvatska poduzeća vjerojatnije doživjeti veće stope rasta i uspjeha ako koriste suvremene računovodstvene alate i rješenja, kao što je računovodstveni softver temeljen na oblaku.

Hrvatska vlada također je pokrenula brojne inicijative za pomoć malim i srednjim poduzećima, uključujući regulatorne promjene, programe financiranja i porezne poticaje. Na primjer, hrvatsko Ministarstvo financija usvojilo je mjere poreznih olakšica, poput odgode plaćanja poreza i snižavanja poreznih stopa za određene djelatnosti, kako bi pomoglo malom poduzetništvu tijekom pandemije COVID-19.

Zaključak

Zaključno, računovodstvo igra ključnu ulogu u rastu poslovanja, pružajući financijske informacije, upravljajući novčanim tokom, identificirajući profitabilnost, osiguravajući usklađenost i pružajući strateške uvide. Za poduzeća u Hrvatskoj računovodstvene usluge ključne su za postizanje rasta i uspjeha, a korištenje modernih računovodstvenih alata i softvera može pružiti konkurentsku prednost. Uz potporu hrvatske vlade i uspješnog poslovnog sektora, poduzeća u Hrvatskoj imaju resurse i alate potrebne za postizanje svojih ciljeva rasta i poticanje gospodarskog razvoja u regiji.Korištenjem www.datasmart.hr web stranice, pristajete na naša pravila privatnosti.
Slažem se
E-računi